Päämajasymposium Mikkelin Mikaeli 3.7.2019 9.30-13.30

PÄÄMAJASYMPOSIUM KUTSUU MIKKELIIN 3.7.2019

Uudistunut Päämajasymposium 2019 kutsuu sinut päämajakaupunki Mikkeliin kuuntelemaan ja keskustelemaan ilmastonmuutoksesta. Keskustelua herättämässä maamme johtavia asiantuntijoita sekä mielenkiintoisia persoonia.

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

10.00
 
Avaussanat
Timo Halonen, Mikkelin kaupunki
10.15
 
Mannerheim-luento
Mika Sillanpää; Puhtaan veden merkitys maapallon tulevaisuudelle (pdf)
10.45

 
Puheenvuorot; Ilmastonmuutos - globaali ilmiö
Liisa Rohweder; Nyt tarvitaan selkärankaa pelastaa luonnon monimuotoisuus (pdf) 
Petteri Taalas; Ilmastovaikutukset-Suomi (pdf)
11.05 1. Paneelikeskustelu
11.45 Tauko
12.00


 
Puheenvuorot; Ilmastonmuutos - paikallinen ilmiö
Sara Nyman
Arto Räty; Päämajasymposium, esitys, energia ym. (pdf)
Edvin Ehrnrooth
12.30 2. Paneelikeskustelu
13.10 Musiikkiesitys, Simos Sisters
13.20
 
Päätössanat
Uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen, Yleisradio
13.30

 

Loppu
Lehdistötilaisuus

Puhujat

Jussi-Pekka Rantanen

Jussi-Pekka Rantanen on Ylen TV-uutisten juontaja ja tuottaja, ja hän on juontanut Päämajasymposiumia useana vuonna. Rantanen on tullut tutuksi myös monista muista ohjelmista, kuten Aamu-tv:stä, Mansikkapaikka-TV-sarjasta ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton selostajana.

Mika Sillanpää

LUT-yliopiston Mikkelissä sijaitsevan vihreän kemian osaston johtaja, kemian professori Mika Sillanpää nousi ainoana insinööritieteiden suomalaistutkijana maailman viitatuimpien joukkoon (Highly Cited Researchers 2018 -lista). Puhtaan veden saatavuuden ja riittävyyden haastetta tutkimuksellaan ratkovalla Sillanpäällä on yli 500 kansainvälisesti referoitua tieteellistä artikkelia, julkaisuja yhteensä yli 700 ja viittauksia julkaisuihin noin 18 000. Hän on ohjannut lähes 40 väitöskirjaa. Lisäksi hän on toiminut arvioijana yli 240 akateemisessa lehdessä. Sillanpään Mikkelissä sijaitsevalla laboratoriolla on ollut yhteistyötä yli 80 johtavan tutkimuspartnerin kanssa ympäri maailmaa. Vuonna 2010 professori Sillanpää sai kansainvälisen tiedekomitea SCOPEn myöntämän ympäristötieteiden tiedepalkinnon. Sillanpää on myös Suomalaisen Tiedeakatemian ja  Teknillisten Tieteiden Akatemian kutsuttu jäsen.

Sara Nyman

Sara Nyman on 19-vuotias kestävän kehityksen puolestapuhuja Pöytyältä. Hän kuuluu Nuorten Agenda2030-ryhmään, jonka tarkoituksena on tuoda nuorten ääntä esiin kestävän kehityksen keskustelussa.

Lisäksi hän vaikuttaa Suomen YK-nuorten hallituksessa, Allianssin nuorten osallisuus ja vaalit –ryhmän varapuheenjohtajana sekä myös puoluepolitiikassa.

Arto Räty

Johtaja Arto Räty on Fortumin johtoryhmän jäsen vastuualueinaan yhteiskuntasuhteet, viestintä, yritys- ja työturvallisuus, brändi ja kestävä kehitys.

Kenraaliluutnantti (res.) Räty on toiminut aikaisemmin Puolustusministeriön kansliapäällikkönä, sekä useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tehtävissä Puolustusvoimissa.

Fortumissa hän aloitti vuonna 2016.

Liisa Rohweder

Liisa Rohweder on ympäristöjärjestö WWF Suomen pääsihteeri. Hän toimii myös koko kansainvälisen WWF:n Arktisen ohjelman puheenjohtajana. Työkenttänään hänellä on koko maailma Saimaan norppavesiltä Pohjoiselle jäämerelle ja Indonesian sademetsiin.

Rohweder etsii ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin, eli luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ja ekologisen jalanjäljen kasvamiseen. Haasteiden akuutein ilmentymä on ilmastokriisi. Koulutukseltaan Rohweder on kauppatieteiden tohtori.

Motto: Emme pysty pelastamaan kaikkea sitä mitä haluaisimme, mutta kuitenkin paljon enemmän, kuin jos emme olisi koskaan yrittäneet.

Edvin ehrnrooth

Luonnontieteistä ja yhteiskunnasta kiinnostunut Edvin Ehrnrooth on työskennellyt nuorten vaikuttamistoiminnan kehittämiseksi opiskelijatoiminnan sekä nuorisovaltuustojen kautta. Hän on Etelä-Savon nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Ehrnrooth on ollut mukana Mikkelin Poikateatterissa ja hän on valmistunut ylioppilaaksi keväällä 2018.

petteri taalas

Mikkelin yhteiskoulusta ylioppilaaksi kirjoittanut filosofian tohtori Petteri Taalas johtaa YK:n alaista Maailman ilmatieteen järjestöä WMO:ta kaudella 2016-2019. Tätä ennen Taalas on toiminut Suomen Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana ja tutkimusprofessorina. Hän oli Itä-Suomen yliopiston hallituksen puheenjohtaja vuosina 2009-2015. Taalas oli ainoana suomalaisena tutkijana mukana esittelemässä IPCC:n ilmastoraportin Genevessä lokakuussa 2018.